Feldenkrais metoda

Feldenkrais je trdil, da naša telesa potrebujejo temeljito prevzgojo. Da smo si zagotovili biološko in socialno preživetje smo v svojem otroštvu skozi osebno izkustvo privzeli določene vzorce obnašanja in gibanja. Te navade so globoko zakoreninjene v našem živčnem sistemu in pogosto postanejo nefunkcionalne in neuporabne. Končni rezultat vrste neprimernih, celo travmatičnih gibalnih in čustvenih izkušenj so moteni vzorci dihanja, omejena gibčnost sklepov in neprožna hrbtenica.

Metoda Feldenkrais nas osvobodi privajenih vzorcev in nam omogoči nov način gibanja, mišljenja in samozavedanja. Je edinstvena pot k razumevanju človeka, učenja in spreminjanja. S pomočjo giba raziskujemo svoje biološke in kulturne aspekte pozornosti, namena in mišljenja. Zavemo se, kako so človeški razvoj, učenje in gibanje medsebojno povezani. Rezultati vadbe so vedno osupljivi. Takoj se izboljša:

  • drža,
  • gibljivost,
  • koordinacija
  • samopodoba,
  • zmanjšajo se bolečine.
  • popustijo napetosti v mišicah.

Metoda Feldenkrais uporablja dve tehniki:
Ozaveščanje skozi gib: (ATM ali Awareness through Movement)
ATM lekcije se izvajajo v skupini. Učitelj učencem ne kaže gibov, niti jih ne popravlja, ampak daje samo besedna navodila. Vsakdo jih poskuša izpolniti v svojem časovnem ritmu, kolikor mu dopušča in omogoča telo. Lekcije so zelo učinkovite: takoj zaznamo izboljšanje počutja, poveča se spontanost, na lahek, nežen in prijeten način se naučimo kako racionalno uporabljati svoje telo. Posledice vadbe se odrazijo tudi v našem življenju. Postanemo komunikativni, bolj zdravi, bolj se zavedamo sami sebe in svojih življenjskih nalog, ki jih kar naenkrat opravljamo z lahkoto in zadovoljstvom.
Obstaja več kot 2000 ATM lekcij, ki usklajujejo vse sklepe in mišice z ostalimi funkcijami našega telesa. Lekcije koristijo vsem, ki si želijo, da bi se gibali in ležali bolj udobno. Z njimi si učinkovito pomagajo gibalno ovirani, ljudje s kroničnimi bolečinami, psihološkimi in nevrološkimi problemi. Športnikom, plesalcem, pevcem, igralcem in glasbenikom pa novopridobljeno lahkotno in popolno gibanje omogoči vrhunsko predstavo.

Povezovanje funkcij: (FI ali Functional Integration)
Je individualno delo klienta s treniranim praktikom, ki pazljivo manipulira in prestavlja klientove dele telesa in telo poveže v funkcionalno celoto.

Metoda Feldenkrais v času nosečnosti

Metoda Feldenkrais je način učenja, ki uporablja preproste in zelo nežne gibe, z namenom razvoja samozavedanja. Metoda vam lahko pomaga, da bo vaša nosečnost udobnejša, porod lažji in okrevanje po porodu hitrejše. Z njeno pomočjo lahko vašo nosečnost izkusite kot pot osebne rasti in tako še poglobite vez z vašim otročičkom, saj boste iz nosečnice zavestneje prestopile v obdobje materinstva.

Med nosečnostjo vsakodnevno izkušate spremembe v vašem telesu, umu in čustvovanju. Na fizični ravni trebuh raste, kosti medenice in rebra se širijo, notranji organi spreminjajo položaj in seveda je tu še pridobivanje teže. Na ravni uma se vaši možgani že odzivajo na temeljito spremembo stanja hormonov in vas hkrati tudi že pripravljajo na psihološke in čustvene spremembe, ki so nujno potrebne, da boste postali ljubeča, uspešna mamica.

Metoda Feldenkrais vam lahko pomaga, da se teh velikih, tihih sprememb v vaši notranjosti bolje zaveste, postanete bolj pozorne na vse tisto, kar se spreminja s čutnega vidika, in vam nudi podporo, da boste ves čas vaše nosečnosti in poroda preživele udobno ter sproščeno.

Večina našega skupnega dela bo posebej posvečena mišicam medenice, medeničnega dna in sproščanju ter dihanju. Raziskovale bomo, kako povezati te močne elemente z izkušnjo gibanja telesa kot celote, tako v življenju kot še posebej med porodom.

Metoda Feldenkrais vam lahko pomaga, da:

- Izboljšate nadzor nad mišicami medeničnega dna,

- Povečate, tudi: izboljšate okretnost in držo ter s tem med nosečnostjo dosežete več udobja,

- Se povežete z vašo sposobnostjo intuitivnega gibanja za lažje rojevanje,

- Se naučite gibanja, s katerim dosežete idealno lego vašega dojenčka za uspešen porod,

- Zaupate vaši prirojeni sposobnosti biti mati.

Ko naša zavest postaja močnejša, se naučimo tudi zaznati, kako se gibljemo in kako se odzivamo na življenjske izzive, s tem pa začnemo tudi bolj zaupati našim lastnim občutkom. Pogosto se niti ne zavedamo, kaj vse nam sporoča naše fizično telo, kako lahko sooblikuje in spreminja naše mišljenje ter razmišljanje. Naša samopodoba namreč vpliva na način našega gibanja ter na sistem naših prepričanj, razpoloženj in naše vsakodnevno vedenje v okolici. Tako kot se vse bolj zavedamo našega delovanja kot celote, tudi vse močneje zaznavamo, kdaj in na kakšen način se je smiselno odzvati: se boriti, pobegniti, ustaviti, uživati … v življenju. Samo v tem primeru imamo možnost popolne svobodne izbire in zavestnih odnosov ter komunikacije z našim partnerjem, otrokom in življenjem.

Upam, da boste gojile vse dragocene darove, ki jih prejemate ves čas vaše nosečnosti ter si tako pridobile in tudi povečale sposobnosti postati zavesten in zaveden starš.

 

Osebna meditacija

Vaša osebna meditacija

Na podlagi vaših vprašanj se bom uglasila z vašo veličino in za vas posnela osebno meditacijo. Meditacija bo vaše življenje obogatilo z darovi, po katerih ste hrepeneli a si jih še niste uspeli prejeti oziroma biti.

Želim svojo meditacijo

Facebook Center 4me Spremljate aktualne novosti in dogodke na naši Facebook strani.

 

E-obvestila

Bodite obveščeni o vseh dogodkih in programih Centra 4me. Naročite se na e-novičke.
Prijavite se tukaj

Prejemajte vse pomembne novice naravnost na vaš elektronski naslov.

Darilni boni vseh naših storitev.

Darilni bon

Podarite svojim najdražjim čudovito doživetje.

Mirchi knjiga

To ni knjiga samo za branje, to je knjiga, ki jo živite.

Naroči se na e-novičke
pogoji in zasebnost

Center 4me Svetovanje in sprostitev za otroke, mladino in odrasle

Pot na Gorjance 5, Novo mesto

041 968 623

acebook
© Center 4me. Vse pravice pridržane. Designed By ideArt

Bodite vedno obveščeni o novostih in dogodkih
Naročite se na e-novičke:

Z vpisom podatkov se strinjate s pogoji in zasebnost.

x