Joga

Beseda JOGA se v našem okolju kar pogosto pojavlja. Zasledimo jo lahko v knjigah, časopisih, na plakatih, slišimo po radiu, na predavanjih ali v pogovoru s prijatelji. Prav gotovo ste se tudi sami že srečali s tem pojmom in si ustvarili svoje mnenje o jogi. Morda ob besedi JOGA pomislite na čilo in prožno telo v nenavadnem položaju, negibnega jogija v meditaciji ali pa na obsežno vzhodno filozofijo. Joga je vse to, vendar obenem tudi mnogo več. Pravzaprav je zelo težko v nekaj besedah povedati, kaj je joga. Prav gotovo pa je joga eden izmed najbolj celovitih in univerzalnih sistemov oziroma pogledov na svet, človeka in ostala živa bitja ter celoten kozmos. Uči namreč, da je vse našteto neločljivo povezano ter da lahko samo skozi spoznanje in doživetje te celovitosti potešimo svoj notranji nemir ter željo po znanju in trajni sreči. Joga je dragocen poklon indijskih modrecev, ki so dosegli popolno spoznanje zakonov bivanja. Kljub temu da je njen geografski izvor Indija, je njena več tisoč let stara modrost univerzalna in večna.

JogaZaradi tega se JOGA ukvarja tako s telesom (asane, mudre, bandhe, pranajama), z umom (meditacije, sproščanje) in duhom ali dušo, ki ji s prejšnjima dvema dejavnostma omogoča čim tesnejši stik s fizičnim telesom in posledično vpliv na njeno karmo (KARMA je zgodovina vseh inkarnacij).

Potrebno se je seveda zavedati, da je bila celotna jogijska filozofija, zlasti pa njene tehnike, do nedavna velika skrivnost, zlasti za zahodnega človeka. Šele z odhodom Britancev iz Indije, se je filozofija začela širiti na Zahod, vendar zelo počasi in dozirano. Posamezni učitelji, ki so prišli na Zahod, so poučevali le tiste dele JOGE, za katere so smatrali, da jih lahko brez škode posredujejo (omeniti je treba najbolj pomembne učitelje, kot so Sri Chinmoy, ki je pričel s širjenjem jogijske filozofije na ameriškem kontinentu, in Swamija Mahashwaranande, ki je zaslužen za razvoj sistema Joge v vsakdanjem življenju v Evropi in v Avstraliji). Tu je še celo število zahodnjakov, ki so skušali prenesti to filozofijo iz same Indije in njihova vloga ter zasluge ne bi smele biti zanemarjene.

Zahodna civilizacija je sprejela osnovne ideje JOGE z odprtimi rokami. V obdobju, ki ga imenujemo postindustrijsko obdobje, obdobju po II. svetovni vojni, ko so se pred zahodnega človeka začeli postavljati ogromni izzivi, ko je bil na milost in nemilost izročen spremembi vrednot, nenehnemu naprezanju za materialnim itd., je JOGA prinesla velikansko sprostitev in moč ohranjanja klasičnih vrednot.

Osebna meditacija

Vaša osebna meditacija

Na podlagi vaših vprašanj se bom uglasila z vašo veličino in za vas posnela osebno meditacijo. Meditacija bo vaše življenje obogatilo z darovi, po katerih ste hrepeneli a si jih še niste uspeli prejeti oziroma biti.

Želim svojo meditacijo

Facebook Center 4me Spremljate aktualne novosti in dogodke na naši Facebook strani.

 

E-obvestila

Bodite obveščeni o vseh dogodkih in programih Centra 4me. Naročite se na e-novičke.
Prijavite se tukaj

Prejemajte vse pomembne novice naravnost na vaš elektronski naslov.

Darilni boni vseh naših storitev.

Darilni bon

Podarite svojim najdražjim čudovito doživetje.

Mirchi knjiga

To ni knjiga samo za branje, to je knjiga, ki jo živite.

Naroči se na e-novičke
pogoji in zasebnost

Center 4me Svetovanje in sprostitev za otroke, mladino in odrasle

Pot na Gorjance 5, Novo mesto

041 968 623

acebook
© Center 4me. Vse pravice pridržane. Designed By ideArt

Bodite vedno obveščeni o novostih in dogodkih
Naročite se na e-novičke:

Z vpisom podatkov se strinjate s pogoji in zasebnost.

x